Songbird - et alternativ til iTunes

Sep 3, 2007

Bruger du iTunes og hvorfor?

The Songbird

Jeg har længe haft blandede følelser for iTunes. På den ene side kan jeg godt lide iTunes, specielt det at jeg har en alt-i-en applikation. Jeg har en iPod, jeg lytter til podcasts og køber da også min musik online fra tid til anden. Alt dette, foruden selvfølgelig at afspille musik, kan jeg gøre i iTunes. På den anden side er jeg godt træt af iTunes, specielt med henblik på brug af resourcer - Mens dette er gældende for iTunes til Windows, skal det nævnes at iTunes kører en hel del bedre på Mac OS X - men der er jeg jo ikke kommet til - endnu...

Derudover havde jeg længe troet, at der ikke rigtig var noget alternativ til håndtering af iPods, og endelig har jeg aldrig været en stor fan at iTunes´ automatiske fil/bibliotek håndtering. Jeg synes det er langt mere overskueligt at have alle filerne til et album i en mappe, og ikke spredt i flere mapper efter kunstnernavn, som iTunes gør det. Og benytter man ikke denne automatisering skal man manuelt holde styr på sine playlister.

Og så lige det sidste irritationsmoment - iTunes findes ikke til Linux. Selvom det ikke er så tit jeg bruger Linux, ville det være fedt om jeg kunne bruge nogenlunde de samme programmer, lige meget hvilken platform jeg befandt mig på.

Fra Winamp til iTunes

Jeg har "fra starten" af være en inkarneret Winamp bruger. Dengang var der jo kun mp3-formatet, men denne tid har jo længe været forbi. I dag skal vi kunne streame i flere formater, abonerer på feeds, købe musikken online, "læse" musik fra flere medier (USB, Bluetooth m.f.), og med tider synes jeg bare ikke Winamp har kunne opfylde mine behov.

Det var specielt da jeg begyndte at lytte til podcasts, at jeg begyndte at bruge iTunes, og da jeg for nyligt fik en iPod blev iTunes mere og mere den afspiller der blev startet op - og hver gang synes det ikke at virke helt rigtigt, iTunes er bare for tung! Selvfølgelig er det tungerer end Winamp, men behøver det at være tungt!

Fra iTunes til Songbird

Songbird - Options.I fustration og irritation har jeg ledt lidt efter et alternativ, og er faldet over Songbird. Songbird ligner ved første øjekast en "sort" version af iTunes, men det skal man ikke lade sig snyde af.

Mens iTunes er bygget til at sælge musik gennem den indbyggede butik (Ja, sådan postulerer jeg, efter som der jo ikke findes en webportal), har Songbird sin force ved at have en indbygget web browser. Faktisk er Songbird bygget på samme motor som Firefox (klappede i hænderne, da jeg hørte det), og har derfor samme mulighed for addons mm. Samtidig er en del af teamet de samme folk, som har arbejdet på Winamp, hvilket også fangede min interesse.

Songbirds integreret web browser

Songbird - Integreret webbrowser.I den integrerede web browser ligger faktisk en stor del af Songbirds salgstale. Songbird introducerer nemlig en hel ny måde at finde musik på - i hvert fald for mig. Mens du browser rundt på forskellige sider, scanner programmet siden igennem for feeds og andre links til musik-medier, hvorefter disse bliver vist i en playliste. Du kan enten afspille de fundne numre som stream eller downloade dem direkte til dit eget bibliotek.

Mens du browser rundt, og adskillige numre/playlister bliver fundet, bliver disse automatisk tilføjet til et "Web Library", på den måde kan du altid genfinde numre og playlister fra sider, du tidligere har besøgt.

Songbird og iPods

Songbird - iPod Library.Songbird fungere også fint med iPods. Faktisk er Songbird en del hurtigere end iTunes, specielt ved overførselen. Hvor iTunes til Windows nærmest frøs hele programmet, og konstant skulle "synknroniserer", fungerer dette meget transparent i Songbird. Perfekt, det var jo netop en af de ting jeg var godt træt af med iTunes - dets overforbrug af resourcer.

Songbird og platforme

Songbird - lokalt bibliotek.Songbird er en Java-applikation - Yieks!. Det tænkte jeg i hvert fald, men der findes jo faktisk nogle udemærket programmer af denne slags derude, tag f.eks. Eclipse og RSS Owl. At Songbird er en Java-applikation betyder at det ganske sikkert har været nemt at porterer applikationen til andre platforme. Jeg nu har testet det på Ubuntu Linux og Windows Vista, hvor det har virket ubeklageligt!

Som en ekstra bonus, hvilket jeg er utrolig glad for, har Songbird en funktionalitet kaldet "Watched Folders". Jeg har en hovedmappe til alt mit musik, sjovt nok kaldet "musik". Ved at sætte Songbird til at "holde øje med" denne mappe, kan jeg tilføje og slette musik til denne folder, uden selv at skulle holde Songbird orienteret - også selvom jeg skifter platform! Dette kræver selvfølgelg at man benytter samme harddisk på alle platforme - men gør man det, holder Songbird automatisk dit "bibliotek" opdateret, ligemeget hvilken platform du befinder dig i - Det er fandeme fedt!

Skal du konverterer?

Har du nogle af de samme synspunkter på iTunes, eller et andet program for den sags skyld, så vil jeg da opfordre dig til at prøve Songbird - og nej, jeg er ikke blevet betalt for at skrive dette :P jeg er blot en glad mand, der lige har fundet en applikation som jeg er meget glad for.

Comments

comments powered by Disqus