Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Oct 29, 2007

Så kom der endnu en release af Linux distibutionen Ubuntu, som jeg nu har brugt i nogen tid, og faktisk kun bliver mere og mere glad for.

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon kommer denne gang med en hel ny release af Gnome, nemlig Gnome 2.20, som er den medfølgende desktop. Foruden de ændringer der måtte ligge i den nye release af Gnome, kommer Ubuntu 7.10 nu med endnu mere eye candy allerede fra standard instillingerne!

Hvad der faktisk først er gået op for mig fornyligt er, at Beryld og Compiz er gået sammen om at udvikle en endnu bedre løsning i henhold til desktop effekter - dette samarbejde går under navnet Compiz Fusion og bliver nu en integreret del i Ubuntu 7.10.

CompizConfig Settings ManagerI tidligere versioner kom Ubuntu med en lidt skrabet version af en desktop cube, men med Compiz Fusion får man nu hele pakken. Fra en ren installation har du mulighed for at vælge mellem 3 indstillinger, None, Normal eller Extra, men lad dig ikke skramme af det. Åben din terminal og installer Advanced Desktop Effect Settings aka. CompizConfig:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Emerald ThemerOg mens du er igang, vil du måske også lige have Emerald med. Emerald er endnu en window manager, som giver dig mulighed for at anvende nogle klart federe vindue temaer:

sudo apt-get install emerald

For at aktiverer Emerald, skal du blot trykke ALT-F2 og eksekverer følgende:

emerald --replace

Der er selvfølgelig adskillige andre nye features med i Ubuntu 7.10, og mens jeg ikke har tænkt mig (og ikke kan) at remse dem alle op, vil jeg da nævne et par stykker af dem jeg har fundet mest interresante.

Desktop Applet

Deskbar Applet er fantastisk! Det er vel Linuxs svar på Macs spotlight. Deskbar Applet er en integreret søgemaskine i Ubuntu, som du kan bruge, enten som genvej til at fortage en søgning på nettet med adskillige søgemaskiner, eller til at søge i filer, mail mm. på din computer.

Jeg er utrolig hurtig blevet meget glad for programmet, og efter kort tid, bliver det en helt naturlig ting at bruge. Ved at have en genvej på ALT-F3, og have sat programmet op til at starte en søgning på en evt. markeret tekst, kan du lynhurtigt, enten få en mere dybdegående forklaring via nettet, eller finde relaterede data som f.eks. en e-mail adresse på det navn du har markeret. Absolut ynglisngs feature indtil videre.

Noget godt er der, efter min mening, kommet ud af GAIMs navneskifte - GAIM som længe har været standard IM i Ubuntu, hedder nu Pidgin, og i den forbindelse har de endeligt skiftet deres nok så kedelige interface ud. Nogen vil måske mene, at der ikke er sket ret meget - måske har de ret, men jeg er klart foretaler for disse små nye finesser :)

Der er sikkert massere, muligvis også mere relevante, ting som jeg ikke har fået med. Men på den lille uge, jeg nu har haft Ubuntu 7.10 oppe at kører på min gamle bærebare, er jeg helt sikkert gladelig overrasket... Så har du før gået og tænkt over at prøve det der Linux, så skal du ikke længere være bange. Installationen er lettere end Windows og tager kun halvdelen af tiden :)

Comments

comments powered by Disqus