Vil du også være med?

May 2, 2006

En blog kan jo fungere på flere måder. Nogle er meget private, forbeholdt familien med familiefotos og generations-træer osv. Andre fungerer som informationssider til folk med samme interesse og andre igen, fungerer ligesom skrivebord for hvad end der lige faldt en person ind.

Før jeg lavede denne blog, havde egentlig ikke gjordt mig så mange tanker om hvad jeg ville bruge den til?! For mig var det mere øvelse i at lave en sådanne, og selvfølgelig fordi jeg synes det kunne være lidt sjovt at agere skribent for lige hvad jeg ville.
Jeg ved stadig ikke helt, hvad jeg vil bruge min blog til. Men efter som jeg jo er teknisk anlagt, og bloggen mere eller mindre opstod fordi jeg kunne, kunne jeg da passende starte med at forklare lidt om processen bag.
Derfor vil denne post fungere som en samling af links til emner og videre læsestof, som kan være en god start til den der gerne selv vil igang med at lave hjemmesider.

H T M L
Noget af det første man bør have kendskab til er HTML. HTML er kort for Hyper Text Markup Language, og er den "markering" man benytter, til at fortælle hvordan en tekst, billede, link eller andet, skal se ud. Standard for HTML er at man har et start-tag og et slut-tag. Således starter en ren HTML-side altid med start-taget <html> og slutter med </html>, ligeledes er en fed tekst markeret således <b>fed tekst</b>.
Denne start/slut-tags-teknik er gennemgående for HTML. HTML kan ses som en ramme hvori man placerer sin tekst, og ligeledes et værktøj til at formaterer sin tekst.
For at få en bedere forståelse af HTML, vil jeg anbefale at læse indholdet på følgende links:
www.html.dk/tutorials/html/.
www.htmldog.com.
www.w3schools.com/html/default.asp.
HTML har indbygget de mest basale funktioner til tekst-formatering, så som fed, kursiv og understreget tekst. Ydermere giver det mulighed for at lave tabeller, som du sikkert kender dem fra regneark, og selvfølgelig mulighed for at indsætte links, billeder og baggrunde. Og mere skal du basalt set ikke bruge for at lave en hjemmeside.

C S S
Med ren HTML finder man hurtigt ud af, at man skal være fandens kreativ for at kunne lave en side der er noget ud over det normale. Det kan være svært at placere forskellige objekter lige hvor man vil, og baggrunde er ikke til at arbejde med. Heldigvis findes der også et værktøj til dette. Dette værktøj hedder CSS, som er kort for Cascading Style Sheet, og er egentligt bare et dokument du laver ved siden at din HTML side(r), og som du refererer til gennem din HTML-side. CSS-dokumentet indeholder et sæt selvdefinerede tags, som igen indeholder regler for hvorledes en side, paragraf, tekst, link eller billede skal udformes.
Idéen er kanon, fordi du nu kun skal skrive dine formateringer op én gang, og herefter blot refererer til den igen og igen. Man finder hurtigt ud af, at man tit skal have formateret noget på samme måde flere gange.
Til den interesserede læser, som gerne vil grave dybere i CSS, vil jeg forslå disse links:
www.html.dk/tutorials/css/.
www.htmldog.com.
www.w3schools.com/css/.
www.csszengarden.com.

Ved gennemlæsning og gennemgang af de forskellige øvelser og eksempler der findes for enden af linksene i denne post, kan du komme langt. Men for at kunne håndterer forme, mails og dynamisk side-generering skal du se nærmere på programmeringssprog som f.eks ASP eller PHP (som denne side er lavet i) - Dette afsnit gemmer vi dog til en anden god gang.
Jeg håber I kan bruge nogle af overstående links - De har i hvert fald hjulpet mig godt på vej i sin tid.

Comments

comments powered by Disqus